Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ _ لعیا درفشه: کتاب «گزارش دیگری، جستاری برای درک شعر معاصر» نوشته علیرضا بهنام که چند ماهی است توسط انتشارات سیب سرخ روی پیشخوان کتابفروشی‌­ها قرار گرفته، به گفته نگارنده کتاب، گزارشی است در باره جریان­‌ها و پدیده‌­های ادبی دو سه دهه اخیر و بر آن است تا ضمن مروری بر آثار برخی شاعران معاصر، ادبیات را فارغ از دوقطبی خوب و بد گزارش کند و روابط منطقی میان پاره­‌های گسسته ادبیات و فرهنگ ادبی معاصر را نمایان سازد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جایگاه فرم در موفقیت شعر حافظ؛ شعر نیما: موقعیت تغییر نگاه؛ مفهوم اقتدار در متن ادبی؛ شاعر و اجتماع در شرایط پسامدرن؛ در آویختن با مفاهیم جاودانه؛ محمد علی سپانلو، راوی اسطوره‌­های دگرگون؛ رضا براهنی، شعر الهام­‌بخش، شعر انقلابی؛ علی باباچاهی، شاعر استعاره و تغزل ... برخی از عناوین این کتاب است که بهنام مباحث هر یک از آن­ها را به شکلی موجز  در کتابی ۱۰۴ صفحه­‌ای به رشته تحریر در آورده است.

علیرضا بهنام روزنامه‌­نگار، نویسنده و کارگردان سینما و تئاتر، شاعر و مترجم، متولد  ۱۳۵۲ در تهران است. او فعالیت ادبی خود را از اوایل دهه ۷۰ و از طریق همکاری با نشریات ادبی آن‌دوره نظیر کلک، شباب و معیار آغاز کرد و در ادامه به شکل حرف‌ه­ای به‌عنوان خبرنگار و دبیر سرویس فرهنگی نشریات مختلفی نظیر مناطق آزاد، مدیر و ایران جمعه به فعالیت پرداخت.

مجموعه شعرهای: «عقربه‌ها دور گردباد» (نشر خورشید سواران ۱۳۸۰)؛ «نیمه‌ من است که می‌سوزد» ( نشر معیار ۱۳۸۲)؛ «ماه شایعه می‌­سازد» (متن دوزبانه آلمانی فارسی، نشر حکیم، ۲۰۰۶، کلن)؛ «وقتی شبیه عجیب» (نشر ثالث ۱۳۸۶)؛ «صدایم کن خضرا» (نشر ناکجا ۲۰۱۲)؛ «چشمی عجیب مورب و منقوش سر می­خورد روی شامگاه» (گزیده شعرها همراه با مقدمه و برگردان دانمارکی، سیمون بیورکمن، دانمارک، نشر افترهند ۲۰۱۲)؛ «چه» ( نشر افراز، ۱۳۹۲)؛ «دانه‌­های برف در کسوف تابستان» (گزیده شعرها، نشر نصیرا، ۱۳۹۲)؛ «طرحی از فضای خصوصی» ( مجموعه شعر، نشر بوتیمار، ۱۳۹۶)؛ «نشانه­‌شناسی و شعر» (انتشارات سیب سرخ، ۱۳۹۷) از جمله آثار قلمی بهنام‌­اند.

او علاوه بر این‌­ها بیش از ۱۰ مجموعه شعر از شاعران خارجی نظیر براتیگان، تاگور، امی لاول، هیوز، بوکوفسکی و... را به فارسی برگردانده است. کارگردانی مستندهای آقای خاطره و سفر به ماضی بعید، کارگردانی نمایش بامبی­لند، داوری در جوایز شعر والس، منتقدان مطبوعات، صلح و دوستی، احمد شاملو و... از دیگر فعالیت‌­های بهنام هستند.

گفتگویی که در ادامه می‌آید، به بهانه چاپ کتاب «گزارش دیگری، جستارهایی برای درک شعر معاصر» با بهنام انجام شده است:

* آقای بهنام کتاب شما در دو بخش سامان یافته با عنوان «شعر و نظریه» و «چهره‌­های شعر امروز»؛ در پیشگفتار کتاب هم اشاره کرده­‌اید بخش اول کتاب به کندوکاوهای نگارنده در مقولات عام ادبی اختصاص دارد؛ این مقولات عام ادبی مشخصا چه مولفه­‌هایی را شامل می­‌شود؟ این عبارت خیلی کلی است و در وهله اول شاید چیزی دستگیر خواننده نشود.

ببینید در واقع منظور این است که مقاله‌­های آن‌بخش، بیشتر متمرکز بر نظریه است تا آثار افراد؛ البته مقاله اول به حافظ اختصاص پیدا کرده که فرد است ولی بقیه‌­اش در باره شخص خاصی نیست؛ در باره اتفاق‌­هایی است که در طول دو سه دهه اخیر در شعر فارسی روی داده و به نظر من جای تامل داشت که در باره‌­اش صحبت شود. مقاله اول هم که مسئله حافظ است، خوب به هر حال به حافظ از زاویه دید نقد جدید و زاویه دید ساختارگرایی کمتر پرداخته شده و بیشتر با همان نگاه سنتی آکادمیکی که در آکادمی‌­های ما جریان دارد سراغ حافظ رفته­‌اند.

من در آن مقاله سعی می­‌کنم این را نشان دهم که چگونه می­‌شود با یک نگاه امروزی سراغ حافظ رفت و این را ثابت کرد که خلاف تصور عمومی، این‌مضامین شعر حافظ نیست که حافظ را جاودانه می‌­کند بلکه چگونگی استفاده حافظ از این‌مضامین و چگونگی شکل و شمایل‌دادن به یک ساختار برای در بر گرفتن مضامین است که باعث می‌­شود حافظ همچنان برای ما تازه باشد و قابل بررسی و کشف علوم و فنونی باشد که شعر حافظ همچنان دارد به ما پیشنهاد می‌­دهد. کاری که در مقالات دیگر این‌بخش کرده‌­ام این است که آمده‌­ام پیشنهادهایی در باره چگونگی مواجهه با ادبیات که به زعم خودم مواجهه‌ای درست با ادبیات دو سه دهه اخیر است، داده‌­ام و یکی از آن پیشنهادها این است که از منظر قدرت و از نظر کثرت سبکی به آن نگاه کنیم و این­که یک سبک به‌خصوص برای نامیدن اتفاق­‌هایی که اخیرا افتاده کفایت نمی‌­کند و ما دچار وضعیت کثرت سبکی هستیم.

* به نظر می‌­رسد مطالب کتاب بیش از حد اختصاری است و انگار برخی مباحث صرفا در حد ارائه کدهایی به مخاطب است؛ فکر نمی‌­کنید جا داشت مباحث را با مصادیق بیشتر بسط بدهید؟

البته قبلا هم یکی دو مورد بازخوردهایی از این دست گرفته‌­ام و قطعا امکان بسط مباحث بوده اما به نظر خودم برای این­که به دام زیاده‌­گویی نیفتم، در واقع جایی که بحث به نظر خودم کفایت می‌­کرده، دیگر ادامه­‌اش نداده­‌ام. چون یکی از مسائلی که خودم در مورد برخی از آثار موجود با آن دست به گریبانم این است که اصولا در سنت مقاله‌­نویسی ایرانی این طول و تفصیل دادن و مثال‌های زیاد زدن و در مواردی حاشیه­‌روی به نظر خودم همیشه آفت قضیه بوده؛ شما در یک جستارنویسی خارجی هیچ­‌وقت چنین چیزی را نمی‌­بینید؛ در یک جستارنویسی خارجی مستقیم می‌روند سر اصل مطلب، حرف‌شان را می­‌زنند و تمام می­‌شود و می­‌رود. حالا هر چقدر که می­‌خواهد طول بکشد، دویست صفحه یا سه صفحه؛ مطلب که تمام شد نقطه پایان را می‌­گذارند، اما در ایران این سنت تفصیل­‌نویسی وجود داشته و شاید من برای پرهیز از آن افراط به دام این تفریط افتاده باشم و این نقد را وقتی شما و برخی مخاطبان دیگر مطرح می­‌کنید باید بپذیرم.

* در پیشگفتار کتاب اشاره کرده‌­اید نقد ادبی در گذشته معیارهای روشن و متعارفی داشته اما در روزگار فعلی کنار گذاشتن آن منطق استعلایی در برخورد با پدیده‌­ها، نقد به شیوه گذشته را ناممکن کرده است. منظورتان از منطق استعلایی دقیقا ناظر به چه وجهی از آثار ادبی و مشخصا شعر است؟

از نیمه دوم قرن بیستم در دنیا این نگرش کم‌کم کنار می­‌رود و ما وارد اندیشه پست­‌مدرن می­‌شویم که به کانتکست، به زمینه و تاثیرات متقابل و همزمان عوامل مختلف ساختاری و البته معنایی بر متن تاکید می‌­کنند و اندیشه پست مدرن هم چیزی جز این نیست؛ به همین دلیل هم هست که شما در اندیشه پست مدرن شاهد شکل­‌گیری سبک و دوران کاری نیستید چون همه عوامل همزمان بررسی می‌­شوندببینید، در واقع این مشخصه نقد در جهان مدرن است و البته قبل از دوره مدرن که به آن معنا نقد نداشتیم و نقد مختص جهان مدرن است، مشخصه نقد در آثار مدرن است که می‌­آیند و یک مشخصه‌­ای را در هر دوره­‌ای بارز می­‌کنند و تاثیر عوامل دیگر بر اثر را نادیده می‌­انگارند برای این­که بتوانند به یک نتیجه مشخص برسند. مشخصه تمام سبک‌­های مدرن از سبک کلاسیک تا آخرین‌شان که می‌­شود مثلا سورئالیسم و سبک­‌های متاخر قرن بیستمی، این بوده که مشخصه‌­ای را بارز می­‌کردند و مشخصات دیگر را کنار می­‌گذاشتند و تاثیرشان را نادیده می­‌گرفتند.

من در واقع اینجا به این موضوع اشاره می‌­کنم که از نیمه دوم قرن بیستم در دنیا این نگرش کم‌کم کنار می­‌رود و ما وارد اندیشه پست­‌مدرن می­‌شویم که به کانتکست، به زمینه و تاثیرات متقابل و همزمان عوامل مختلف ساختاری و البته معنایی بر متن تاکید می‌­کنند و اندیشه پست مدرن هم چیزی جز این نیست؛ به همین دلیل هم هست که شما در اندیشه پست مدرن شاهد شکل­‌گیری سبک و دوران کاری نیستید چون همه عوامل همزمان بررسی می‌­شوند و این جمله­‌ای که گفتید اشاره به چنین چیزی است که در واقع ما در این کتاب سعی می­‌کنیم - به­‌جز مقاله اول که از منظر فرمالیزم است که لزوما یک نگاه مدرنیستی است - در بقیه مقالات سعی می­‌کنیم از این ویژگی دوران امروز تبعیت کنیم.

* در جای دیگری از پیشگفتار هم اشاره کرده‌­اید که نقد ادبی در روزگار ما می­‌خواهد دوقطبی تشخیص سره از ناسره را پشت سر بگذارد و به کارگزارش روابطی مشغول شود که در کنار هم لذت بردن از یک متن ادبی را تسهیل می­‌کند؛ آیا خود این نگاه، به نحوی کارکردگرایانه نیست؟

شاید این‌طور باشد اما به نوعی دیگر هم می‌­شود گفت که نگاه پساساختارگرایانه است. نگاه پساساختارگرا به این معناست که تاثیر همزمان ساختارهای مختلف را که می­‌شود در یک متن کشف‌اش کرد، در اثر نهایی که بر خواننده گذاشته می‌­شود بررسی می­‌کند پس بنابراین نمی­‌آید یک ساختار مشخص را برجسته کند و بقیه ساختارها را نادیده بگیرد. این دقیقا اشاره به همان نگاهی است که پیش­تر به آن اشاره کردم.

* در دومین مقاله کتاب با عنوان «شعر نیما؛ موقعیت تغییر نگاه» بین شعر نیما با شعر متقدمین مقایسه­‌ای کرده‌­اید و گفته‌­اید «نیما شعر را از مضمون‌پردازی و از قرار گرفتن در جایگاه یک رسانه و از قرار گرفتن در جایگاه کالایی برای فروش و مداحی بیرون می­‌کشد» در کتاب هیچ‌اشاره­‌ای نکرده­‌اید که شعر نیما را با کدام طیف شاعران مقایسه می­‌کنید؛ آیا منظورتان به طور کلی شعر کلاسیک است؟ بهتر نبود دقیقا مشخص کنید این‌مقایسه با چه‌نوع شعری دارد صورت می­‌گیرد؟

آنچه گفته‌­ام، ویژگی­‌هایی است که هر کدامشان در بخشی از شعر کلاسیک ما نمود دارد. مثلا فرض کنید در اشعار شخصی مثل ناصر خسرو این را می­‌بینیم که می‌­آید و یک موضوع به‌خصوصی را مد نظر قرار می­‌دهد و شعری بر مبنای آن موضوع به­‌خصوص و آن دریافت به‌­خصوص می­‌سازد که به این کار می‌­گوییم مضمون‌­پردازی؛ یا مثلا قضیه اشعاری که در باره شخص به­‌خصوصی بوده و مدح شخص به‌­خصوصی بوده، شهره خاص و عام است و در تاریخ شعر فارسی نمونه­‌های بسیاری وجود دارد و امثال این­ها. برخی نمونه­‌هایی که در شعر کهن ما به تواتر استفاده می ‌شد و شعرای درجه دو و سه با آن شعر می‌­ساختند و در واقع نیما این عادتی را که به وجود آمده بود که به چنین چیزی شعر بگوییم در هم می­‌شکند و منظور من هم چنین‌چیزی بود.

با توجه به این­که آن مقاله را در باره شعر حافظ در کتاب آورده‌­ام، تصور می­‌کنم وقتی با هم خوانده شود مشخص می‌­شود که من با همه شعر کهن­‌مان مشکلی ندارم و این­ها هم اصطلاح‌­هایی هستند که خیلی در کتاب­‌های نقد کلاسیک­مان استفاده شده یعنی قاعدتا باید برای خواننده آشنا باشد که کدام وجوه شعر کهن را می­‌گویم که نیما منتقد آن بود.

اما نیما اولین کسی است که این موقعیت را تغییر می­‌دهد حتی همزمان با او وقتی میرزاده عشقی مضمونی را مطرح می‌­کند یک «ما»ی جمع در روایتش حضور دارد در آن منظومه‌­های معروفی که سروده؛ ولی نیما وقتی می­گوید «من» آن «من» فردی است و تجربه، یک تجربه شخصی است و حتی ابایی از این ندارد که ویژگی­‌های منطقه‌­ای را که این تجربه در آن واقع شده در شعر بیاورد* در همین بخش در مورد نیما اشاره­‌ای دارید به این­که توجه نیما به فردیت شاعر و جایگاه عمل شاعری است، که از بیرون به درون معطوف می‌­شود. در صورتی که اگر نیما را رهبر جریان مدرن در شعر بدانیم، مگر نه این است که اتفاقا نگاه مدرن توجه‌­اش بیشتر معطوف به بیرون است و آن نگاه انتزاعی و درونی بیشتر در شعر کلاسیک و اشعار قدمای ما دیده می­‌شود؟

ببیند مسئله، عمل شاعری است و عمل شاعری با این­که شعر به چه چیزی دلالت می­‌کند دوتاست. در نیما شما یک منِ راوی دارید که از تجربیات شخصی خودش صحبت می­‌کند و این یکی از بدایع نیماست. در شعر کهن­‌مان حتی اگر شاعری داشت از تجربه شخصی صحبت می­‌کرد جوری این را مطرح می­‌کرد که انگار تجربه جمعی است انگار که دارد از جانب یک گروه یا یک قوم یا یک ملت صحبت می­‌کند، همیشه می­‌گفتند ما؛ اما نیما اولین کسی است که این موقعیت را تغییر می­‌دهد حتی همزمان با او وقتی میرزاده عشقی مضمونی را مطرح می‌­کند یک «ما»ی جمع در روایتش حضور دارد در آن منظومه‌­های معروفی که سروده؛ ولی نیما وقتی می­گوید «من» آن «من» فردی است و تجربه، یک تجربه شخصی است و حتی ابایی از این ندارد که ویژگی­‌های منطقه‌­ای را که این تجربه در آن واقع شده در شعر بیاورد. حتی از زبان منطقه خودش استفاده می‌­کند به جای زبانی که در آن موقع زبان معیار بوده و کاملا منظری را ارئه می­‌دهد که از تجربه یک فرد بیرون می‌آید و این اهمیت دارد، چرا؟ به این‌دلیل که این فردیت را در اینجا در شعر به منصه ظهور می‌­رساند و بعد از او هر چه ما داریم در واقع تاسی شاعران بر این وجه شعر نیماست و همین می‌­شود که بعدا نصرت رحمانی حتی برخی تجربیات ناخوشایند زندگی‌­اش را هم در شعرش اعلام عمومی می‌­کند؛ بنابراین منظور من در عمل شاعری است نه در ارجاع بیرونی.

* منظورتان این است که تجلی این فردیت در زبان اوست و نه در جهان­‌بینی‌­اش؟

بله؛ دقیقا.

* شما در کتاب، مبحثی با عنوان «نام ناپذیر» دارید که از شاعرانی مثل شاملو، اخوان و رویایی به‌عنوان کسانی نام برده­‌اید که مرزهای ادبیات مدرن را شکل دادند و بعد اشاره‌­ای دارید به روند تحولاتی که از دهه ۶۰ به بعد با شاعرانی مثل براهنی و شمس لنگرودی آغاز شد تا شکل­‌گیری نوعی از شعر که به قول خودتان نام­‌ناپذیر بود. این نام‌­ناپذیر بودن دقیقا به چه معناست؟ آیا صرفا ناظر بر مسئله فرم در شعر است؟

این نام‌­ناپذیری در واقع مربوط می‌­شود به تجربه‌­ای در دهه ۷۰ که شما می­‌بینید تعداد بسیار زیادی تجربه در شعر همزمان دارد اتفاق می‌­افتد و هر کدام از این تجربه­‌ها دارند سعی می­‌کنند با بخشی از میراث نیما روبه‌­رو شوند و آن را گسترش دهند اما این در واقع تعمیم پیدا نمی‌­کند و به یک جریان یا سبک تبدیل نمی‌­شود؛ چرا نمی‌­شود؟ به این دلیل که همه این­‌ها هم‌زمان با هم شعر زمانه خودشان را می­‌سازند و دیگر مثل دهه‌­های پیشین نیست که یک‌­باره ببینید که یک گرایش، عمده شده و مثلا شده موج نو و همه دارند آن شکلی می­‌نویسند. این بار این اتفاق نمی‌­افتد و آدم­‌های مختلف در کنار هم یک چیز را دارند تجربه می‌­کنند و آن هم گذر از وضعیت ایستای شعر آن روز ایران است و هر کدام به شیوه خودشان گذر می­‌کنند و هیچ‌چیزی به صدای غالب تبدیل نمی‌­شود که ما بخواهیم اسم آن دوره دهه هفتاد را بگذاریم مثلا شعر فلان؛ و اصلا امکان این­که ما اسمی روی این دوران بگذاریم نیست به این جهت که همه تجربه‌­ها هم­‌عرض است و تجربه‌­هایی فردی است و در کنار هم و به موازات هم دارد پیش می‌­رود و به این دلیل ما ناگزیریم که نام این دوران را به باور من شعر دهه هفتاد بگذاریم و هیچ اسم دیگری نمی‌­توانیم روی آن بگذاریم.

* آیا این تجربه را در تاریخ شعرمان باید یک تجربه­ جدید رو به جلو تلقی کنیم یا این­که آن را یک وضعیت خنثی و ایستا بدانیم که راه به جایی نمی­‌برد؟

من فکر می­‌کنم یک تجربه جدید رو به جلوست از این­‌رو که در واقع یک راه جدیدی باز شده برای این­که ما بتوانیم بی­‌نهایت رویکرد داشته باشیم برای عبور از وضعیت ایستای قبلی و نیاییم برخی از این راه‌­ها را حذف کنیم به نفع راه­‌های دیگر. واقعیت این است که در همان دهه تمایل­‌هایی بود برای این­که این را نامگذاری کنند و جریان­‌سازی کنند ولی خب همه آن جریان­سازی‌­ها با شکست مواجه شد؛ برای مثال ما سال­‌هاست دیگر چیزی به اسم شعر گفتار نداریم و حتی آن کسی که برای اولین بار آن را مطرح کرد اسمش را هم به میان نمی­‌آورد؛ تلاش‌­ها برای مکتب­‌سازی در آن دهه شکست خورد به خاطر این­‌که واقعیتی که داشت اتفاق می‌­افتاد یک فراروی همه­‌جانبه و چندجانبه‌­گرایانه از وضعیت ایستای پیشین بود.

حالا آن زمان کسی نمی‌­آمده این را به صورت نقد ادبی بنویسد که دیگران هم بخواهند به آن استناد کنند ولی خود شعر حافظ نشان‌­دهنده این است که شاعر درگیر فرم است و البته این مسئله فرم بیشتر مسئله منتقدان و کسانی است که می­‌خواهند چگونگی موفقیت یک شعر را توضیح دهند و ربطی به مخاطب ندارد و مخاطب حتی اگر این را هم نداند قاعدتا وقتی با یک شعر خوب برخورد کند از آن لذت می‌­برد حتی اگر نداند چرا لذت برده* فکر نمی‌­کنید دلیل این شکست این بوده که شاعران ما در این دهه بیش از حد درگیر فرم شده‌اند؟

ما شاعران محتواگرا هم داشتیم و اتفاقا شعر گفتار بیشتر درگیر محتوا بود ولی مسئله­‌ای که وجود دارد این است که ما گریزی از فرم نداریم. من همان‌طور که در مقاله اول نشان داده‌­ام شعر حافظ هم درگیر فرم است، حالا آن زمان کسی نمی‌­آمده این را به صورت نقد ادبی بنویسد که دیگران هم بخواهند به آن استناد کنند ولی خود شعر حافظ نشان‌­دهنده این است که شاعر درگیر فرم است و البته این مسئله فرم بیشتر مسئله منتقدان و کسانی است که می­‌خواهند چگونگی موفقیت یک شعر را توضیح دهند و ربطی به مخاطب ندارد و مخاطب حتی اگر این را هم نداند قاعدتا وقتی با یک شعر خوب برخورد کند از آن لذت می‌­برد حتی اگر نداند چرا لذت برده و این منتقدان هستند که می‌­دانند چرا یک شعر خوب حتما باید دارای فرم و ساختار قابل قبولی باشد.

* در بخش دوم کتاب با عنوان «چهره‌­های شعر امروز» از شانزده شاعر نام برده‌­اید و خیلی کوتاه درباره هرکدام مباحثی را مطرح کرده‌­اید، این‌شاعران را بر چه اساسی انتخاب کردید؟

 این‌یک مقدار به درک شخصی خود من از شعر دوران خودم برمی­‌گردد و در مقدمه هم اشاره کرده‌­ام که حتما شاعران دیگری هم هستند که بشود در کنار این شاعران مطرح کرد ولی به نظر من این افرادی که اینجا مطرح شده‌­اند کسانی بودند که در این دو دهه کاری کردند که بشود آن را قابل ذکر دانست. و به درد من می­‌خورده برای این­که ویژگی‌­های مختلف یک دوران را نشان بدهم حالا  ممکن است که مثلا در کنار آن، نماینده‌­ای که من از این ویژگی به­ه‌خصوص گذاشته‌­ام، دو نفر دیگر هم باشند و حتما هستند و کار آن­ها هم ارزشمند است اما خوب من فکر می­‌کردم وقتی یکی را گفتم به کار آن­ها هم تعمیم پیدا می­‌کند.

* در مبحث مربوط به سهراب سپهری گفته‌­اید سهراب صاحب لحن شخصی بوده نه صاحب سبک شخصی؛ درباره تفاوت این دو قدری بیشتر بگویید.

ببینید، شما نمی‌­توانید در شعر سهراب سپهری هیچ‌مولفه‌­ای پیدا کنید که در شعر شخص نیما نبوده باشد و اتفاقا برخی از فراروی‌­هایی را که نیما سعی می‌­کرد در سبک خودش داشته باشد، سهراب حتی آن را ندارد و دارد کاملا در جاده صاف‌شده نیما جلو می‌­رود. وزن نیمایی را کاملا رعایت می­‌کند. قافیه‌پردازی نیمایی را کامل رعایت می­‌کند. پس بنابراین نمی­‌توانیم بگوییم سهراب سپهری سبک جدیدی به وجود آورده؛ یعنی ویژگی­‌های سبکی‌­اش کاملا متعلق به شخص نیماست و در بسیاری از شاعران هم‌­نسل­ خودش هم می­‌شود آن­ها را دید؛ مثلا از اخوان گرفته تا نصرت رحمانی یا خیلی از نیمایی­‌سرایان دیگر می‌­توانید این ویژگی­‌های سبکی را ببینید اما چه‌چیزی سهراب سپهری را از بقیه نیمایی­‌سرایان متمایز می­‌کند؟ به نظر من دایره واژگان و لحنی است که این‌شاعر در مواجهه با جهان پیرامون گرفته و این‌لحن تا حدودی هم به جهان­‌بینی­‌اش برمی‌­گردد که من این را توضیح داده‌­ام؛ در واقع طبیعت­‌گرایی که از آئین­‌های عرفانی شرق دور می‌­آید و اهمیتش هم در این است که زمانی سهراب به این‌شرق دور نگاه می­‌کند که تقریبا همزمان است با تجربه­‌های این‌چنینی در ادبیات جاهای دیگر دنیا؛ مثلا شما شعرهایی را که چهل‌سال بعد از آمریکای آن دوره یا اروپای آن دوره نگاه می­‌کنید می­‌بینید عین همین رویکرد سهراب سپهری را دارند و فقط فرقش این است که سپهری همزمان با آن­ها این کار را کرده و ما الان بعد از چهل سال می­‌فهمیم که آن­ها هم داشتند همین‌کار را می­‌کردند.

* مخاطبان این کتاب به‌طور مشخص چه کسانی هستند؟

طبعا برای خواننده پیگیر شعر معاصر؛ یعنی کسی که به‌صورت پی‌گیر و سیستماتیک شعر معاصر را مطالعه می‌­کند و دغدغه‌­اش این است که کلیدی داشته باشد برای ورود به دنیای این شاعرانی که در باره­‌شان در کتاب صحبت شده و در غیر این‌صورت، برای کسی که این شعرها را نخوانده باشد و درگیر شاعرانی که در این‌کتاب از آن­ها صحبت شده نباشد قاعدتا کتاب ملال‌­آوری خواهد بود.

* مقالات این کتاب قبلا جایی چاپ شده؟

بله برخی مقالات در گذشته چاپ شده­‌اند و برای چاپ‌شان در این کتاب مختصر تغییراتی در آن­ها دادم. زمانی در کشور ما روزنامه­‌ها آمدند مقالات بلند و جدی منتشر کردند و ما هم جزو آن نسلی بودیم که در این‌جریان قرار گرفتیم و مقالاتمان را به جای مجله به روزنامه­‌ها می­‌دادیم و خب طبعا الان دسترسی به آن روزنامه ­ها کار چندان ساده ­ای نیست. به همین‌دلیل بود که فکر کردم با به‌روز کردنش و با مربوط کردن این مقالات به هم می‌­شود دوباره امکان مواجهه مخاطب را با آن­ها فراهم کرد.

* این احتمال وجود دارد مباحث این کتاب را به طور مفصل­‌تری ادامه دهید؟

همیشه این‌احتمال هست اما قاعدتا نه به این شکل و شمایل؛ و احتمالا اگر بخواهد کتاب دیگری شکل بگیرد، یک ایده مرکزی دیگری خواهد داشت. من در کتاب دیگری هم که با همین انتشارات منتشر کرده‌­ام، یعنی «نشانه‌­شناسی و شعر»، در واقع به بخشی از این مقولات با رویکرد دیگری اشاره کرده‌­ام. اگر ایده مرکزی دیگری شکل بگیرد، احتمالا من باز هم به این دوره شعری برخواهم گشت و در باره‌­اش صحبت خواهم کرد.

* در حال حاضر کتاب دیگری در حوزه نقد ادبی در دست نگارش یا زیر چاپ دارید؟

خیر، اما دارم روی یک پروژه­‌ای کار می‌­کنم که یک مقدار مضمونی‌­تر و در واقع دنبال‌کردن رد پای تجدد در شعر فارسی است.

* این کتاب چه زمانی به چاپ سپرده شود؟

هنوز در حال نگارش است و البته این‌اوضاع و احوال بهداشتی، قدری کار من را به تعویق انداخت چون باید برای برخی از منابع به کتابخانه­‌ها می­رفتم و این‌، امکان‌پذیر نبود.

کد خبر 5060509 صادق وفایی

منبع: مهر

کلیدواژه: شعر نیما یوشیج احمد شاملو علیرضا بهنام رایزنی فرهنگی تازه های نشر معرفی کتاب ترجمه تجدید چاپ کتاب و کتابخوانی انتشارات سروش پیامبر اکرم ص کتاب دفاع مقدس کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان ادبیات جهان موسسه خانه کتاب و ادبیات ایران انتشارات سوره مهر اندیشه پست مدرن سهراب سپهری سه دهه اخیر اشاره کرده شعر معاصر چنین چیزی مقاله اول عمل شاعری یک تجربه نقد ادبی شعر حافظ شعر نیما شعر کهن آن دوره یک شعر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۸۲۱۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد مهدی قاسمی مدیر شبکه آموزش سیما و علیرضا قزوه مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود با هم دیدار و گفتگو کردند.

در این نشست به جایگاه ویژه میراث پرشکوه شعر فارسی که گنجینه بی نظیر معرفت واخلاق و زیبایی و معنویت است، جایگاه شایسته شعر در بخش‌های گوناگون، موسیقی ملی و آیینی و انقلابی در برابر ابتذال اشاره و در جهت تولید و ارتقاء آثار مرتبط و همکاری گسترده‌تر فی مابین بحث و گفتگو شد.

در ادامه قاسمی گفت: با عنایت به اهمیت زبان و ادبیات فارسی و ضرورت سیاست گذاری و برنامه ریزی در این خصوص و با توجه به اهداف، ماموریت‌ها و اولویت‌ها، شبکه آموزش سیما آمادگی دارد تا در خصوص ادبیات فارسی، شعر و موسیقی اصیل ایرانی هر گونه همکاری لازم با دفتر شعر و موسیقی و سرود و دیگر مجموعه‌ها و نهاد‌ها را به عمل آورد.

همچنین گسترش فرهنگ و ادبیات فارسی، بهره گیری از ظرفیت اقوام و موسیقی فولکلور و محلی، آواز، تصنیف و مناجات خوانی، ارتباط و تعامل با شبکه نوای موسیقی و شعر اداره کل، پایش و تولید برنامه‌های جدید، تخصصی و فاخر در این حوزه‌ها و آموزش صحیح و تخصصی شاعری، نویسندگی و برنامه ریزی برای تولید مشترک برنامه «شیر و شکر» از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مورد بحث و گفتگو و در دستور کار طرفین قرار گرفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • کودکان با شعر زندگی موفق‌تری خواهند داشت
  • ورود ترجمه «آن روی دیگران» به کتابفروشی‌ها
  • تکریم چهره ماندگار فلسفه و عرفان در شیراز
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/ بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • پاسداشت ادبیات، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • اسامی داوران مرحله استانی اعلام شد/ داورانی از جنس هنر و تجربه
  • دوراهی سخت دولت سیزدهم در بازار ارز