Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-29@02:53:47 GMT

سه نکته درباره شعر جوانان

تاریخ انتشار: ۱۹ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۷۴۵۶۱۵

سه نکته درباره شعر جوانان

هیات داوران سومین دورۀ کتاب سال شعر جوان (جایزۀ قیصر امین‌پور) سه نکته را درباره شعر جوانان متذکر شده است.

به گزارش ایسنا، در بیانیۀ هیات داوران سومین دورۀ کتاب سال شعر جوان (جایزۀ قیصر امین‌پور) - آبان‌ماه ۱۳۹۸ آمده است:

«به نام خداوند جان و خرد

هیات داوران نمی‌تواند رونق نسبی اندیشه‌ورزی و تاملات هستی‌شناسانه از یک سو و نیز دغدغه‌مندی اجتماعی فرهنگی و سیاسی شاعران این دوره جایزه کتاب سال قیصر امین‌پور را به فال نیک نگیرد و یادآوری این مزیت را ناگفته بگذارد و بگذرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در عین حال در آسیب‌شناسی تجربه شعر جوان امروز با توجه به آثاری که در سومین دوره کتاب سال شعر جوان بررسی شده‌اند، هیات داوران تذکر موارد زیر را بر خود فرض می‌داند:

یک

هنوز هم مشکل پایه‌ای دفترهای شاعران جوان، چه آفرینشگران شعر در فرم‌های جدید و چه پدیدآورندگان شعر در قالب‌های کهن فارسی بیش از هر چیزی متوجه یک کاستی آشکار است و آن کم‌توجهی غیرقابل گذشت و غیرقابل کتمان به عنصر اساسی شعر یعنی زبان است.

و این‌جاست که یادآوری بخشی از بیانیه دوره نخست این جایزه کماکان محل تامل و توجهی دوباره است:

"مشکلات نه از شعر ِ دفترهای چاپ‌شده، که از شتابزدگی شاعران جوان برای چاپ دفترهای شعر آغاز می‌شود و پس از آن می‌توان به وضوح آثار فقر مطالعه هدفمند، نقادانه و حرفه‌ای سنت و میراث شگفت‌انگیز شعر فارسی از آغاز تا اکنون توسط شاعران جوان را دید و دریافت."

بارزترین نمود این کاستی را می‌توان در یک‌ساحتی شدن زبان بیشتر دفترهای شعر و هم‌پوشانی کم و بیش آن با " زبان گفتار " دانست. چنان‌چه همین تجربه سی‌ساله بسیاری از شاعران جوان و حتی گاه مطرح را مد نظر قرار دهیم، تجربه نزدیک‌تر شدن شعر به زبان گفتار علی‌رغم مزیت اصلی آن که همانا ملموس‌تر بودن و باورپذیری تجربه شعری است، هنگامی که با نادیده گرفتن و قربانی کردن بسیاری از ظرفیت‌های زبان فارسی توام شود به ناگزیر و خواه ناخواه نتیجه دیگری را نیز به دنبال خواهد داشت که نه خوشایند است و نه محدود به جغرافیای شعر و آن واقعیت دردناک چیزی نیست جز لاغر شدن زبان تنومند و پربار فارسی.

دو

نکته قابل اشاره دیگر همانا بهره‌گیری ابزاری از نام‌های جغرافیایی، اصطلاحات فلسفی و عرفانی و ارجاع‌های بی‌شمار به مقولاتی مانند تاریخ، اسطوره و روانشناسی است که در بیشتر موارد فقط در قواره یادآوری اطلاعات عمومی شاعر خودی نشان می‌دهند و نه بیش از آن.

با همین رویکرد تقریبا عمده تعریض‌ها و نقدهای اجتماعی و سیاسی که در شعر شاعران جوان جا خوش کرده و حضور پررنگی نیز دارند، گذشته از برخی موارد نادر، معمولا در سطح گزارش یک اعتراض و یا تیتر روزنامه و نهایتا عقده‌گشایی‌های شخصی می مانند و جایی بسامان در پیکره شعر نمی‌یابند.

سه

سی‌سالگی سن کمی برای شاعران نیست، اگر نه در همه احوال، اما برای بسیاری از شاعران سی‌سالگی سن به بار نشستن و جاافتادگی سلوک و سبک شعری است. از یاد نبریم که کتاب‌های گرامی و ماندگار  "زمستان"، "تولدی دیگر" و "در کوچه باغ‌های نشابور " محصول سی‌سالگی شاعران بزرگ آن‌هاست.

در پایان هیات داوران برای همه شاعران جوان این دوره، که وارثان حقیقی زبان شکوهمند فارسی‌اند سربلندی، تندرستی و بهروزی را آرزومند است.»

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: جایزه قیصر امین پور

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۷۴۵۶۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد مهدی قاسمی مدیر شبکه آموزش سیما و علیرضا قزوه مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود با هم دیدار و گفتگو کردند.

در این نشست به جایگاه ویژه میراث پرشکوه شعر فارسی که گنجینه بی نظیر معرفت واخلاق و زیبایی و معنویت است، جایگاه شایسته شعر در بخش‌های گوناگون، موسیقی ملی و آیینی و انقلابی در برابر ابتذال اشاره و در جهت تولید و ارتقاء آثار مرتبط و همکاری گسترده‌تر فی مابین بحث و گفتگو شد.

در ادامه قاسمی گفت: با عنایت به اهمیت زبان و ادبیات فارسی و ضرورت سیاست گذاری و برنامه ریزی در این خصوص و با توجه به اهداف، ماموریت‌ها و اولویت‌ها، شبکه آموزش سیما آمادگی دارد تا در خصوص ادبیات فارسی، شعر و موسیقی اصیل ایرانی هر گونه همکاری لازم با دفتر شعر و موسیقی و سرود و دیگر مجموعه‌ها و نهاد‌ها را به عمل آورد.

همچنین گسترش فرهنگ و ادبیات فارسی، بهره گیری از ظرفیت اقوام و موسیقی فولکلور و محلی، آواز، تصنیف و مناجات خوانی، ارتباط و تعامل با شبکه نوای موسیقی و شعر اداره کل، پایش و تولید برنامه‌های جدید، تخصصی و فاخر در این حوزه‌ها و آموزش صحیح و تخصصی شاعری، نویسندگی و برنامه ریزی برای تولید مشترک برنامه «شیر و شکر» از دیگر موضوعاتی بود که در این نشست مورد بحث و گفتگو و در دستور کار طرفین قرار گرفت.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • شکست سکوت رسانه‌های فارسی زبان در برابر اعتراضات دانشجویان آمریکا
  • (ویدئو) دردسرهای فریدون زندی برای صحبت به زبان فارسی
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • عاشق شعر عالمگیر ایران هستم/ بهترین سوغاتی از نمایشگاه کتاب تهران
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • ضرورت پاسداشت زبان فارسی در انتخاب نام واحد‌های صنفی
  • فیلم| شعرخوانی شاعران شیرین‌زبان اصفهان در شب شعر کمال
  • شاعری که مایه افتخار ایرانیان است
  • شاعران ۵ کشور برای عملیات وعده صادق شعر سرودند
  • ۴۰۹ متقاضی واحد صنفی در چهارمحال و بختیاری پاسدار زبان فارسی شدند